لوله گازی، معمولاً از ورق‌های فولادی تولید می‌شود و از آنجایی که مخصوص انتقال گاز است، با نام «لوله گازی» شناخته می‌شود. و به علت استفاده از ورق‌های گالوانیزه در ساخت این لوله‌ها، افزایش مقاومت لوله در برابر انواع خوردگی‌ها و رطوبت‌های احتمالی است.لوله‌های گازی با توجه به مقاومتی که در برابر ضربه‌های ناگهانی دارند، نسبت به سه جنس مس، برنج و پلی‌اتیلن انتخاب مناسب‌تری هستند؛ به سبب همین مسئله، از لوله‌های گازی ، معمولاً در پروژه‌های بزرگ گازی، به وُفور استفاده می‌شود.

  انواع لوله های گازی و تست  

  • لوله گازی و تست توکار: لوله‌ی گازی توکار با توجه به استحکام و مقاومت بهتری که نسبت به خوردگی، ضربات ناگهانی، فرسودگی و آسیب‌های دیگر دارد، معمولاً در پروژه‌های وسیع و بزرگ، مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ مثلا برای انتقال گاز از شهری به شهر دیگر یا از یک پالایشگاه به یک منطقه‌ی دیگر، از لوله‌های گازی توکار استفاده می‌شود.
  • لوله گازی و تست روکار: از طرف دیگر، لوله‌های گازی روکار به سبب این که جنس آسیب‌پذیری نسب به لوله‌های توکار دارند، برای اجرا و راه‌اندازی انشعابات درون ساختمان‌ها یا لوله‌کشی‌های درون‌شهری، مورد استفاده هستند. لوله‌های روکار، قیمت کمتری هم نسبت به لوله‌های توکار دارند و مطابق با استانداردشان، نباید برای انتقال گاز به مسافت‌های دوردست و طولانی استفاده شوند.

  کاربردهای لوله گاز  

از مهمترین ویژگی های لوله های گازی و تست به موارد زیر می توان اشاره کرد:

  • لوله کشی در ساختمان های مسکونی و تجاری
  • لوله کشی در پالایشگاه ها
  • لوله کشی در کار خانه پتروشیمی ها
  • لوله کشی در سوله های صنعتی
  • سامانه های هیدرولیک و هوای فشرده
  • لوله کشی  درنیروگاه های تولید الکتریسیته


  لوله‌های گازی از چه جنسی تولید می‌شوند؟  

لوله‌های گازی، عموماً به صورت آلیاژی تولید می‌شوند؛ برای مثال، اگر قرار باشد لوله‌ای از فولاد ساخته شود، معمولاً از فولاد آلیاژی استفاده می‌شود. مهم‌ترین دلیل استفاده از عناصر آلیاژی در ساخت لوله‌ی گازی، افزایش کاربردها و مقاومت لوله در برابر آسیب‌های احتمالی است. 

  • فولادی: لوله‌های تولیدشده با این جنس، انعطاف بیشتری نسبت به مدل‌های دیگر دارند. در مناطقی که رطوبت بیشتر دارند، از لوله‌ی گازی فولادی گالوانیزه بهتر است استفاده شود.
  • برنجی: از این جنس برای تولید انواع شیرآلات و اتصالات گازیِ مورد استفاده در ساختمان، بهره می‌برند.
  • مسی: لوله‌های مسی برای برخی از قسمت‌های خاص، مورد استفاده قرار می‌گیرند؛ جالب اینجاست که استفاده از لوله‌های مسی در بعضی مناطق، ممنوع است.
  • پُلی‌اتیلن: استفاده از لوله‌ی پُلی‌اتیلن، بیشتر از هر زمان دیگری افزایش یافته است؛ گفتنی است که این لوله، معمولاً در شبکه‌های گازرسانی شهری استفاده می‌شود.

  بهترین لوله گازی کدام است؟  

انتخاب بهترین نوع لوله‌ی گازی، به عوامل و مؤلفه‌های گسترده‌ای مربوط می‌شود. هر شخصی باید متناسب با موقعیتی که قرار است از لوله استفاده کند، به سراغ جنس خاصی از لوله‌های گازی و تست برود. دو عوامل زیر، در انتخاب بهترین لوله، کمک شایانی به شما می‌کنند:

  • بررسی فشار گاز داخلی:

 در پالایشگاه‌های گاز، فشار گاز مایع، بسیار بیشتر از شبکه‌های گاز شهری است؛ زمانی ‌که گاز از پالایشگاه به شهر منتقل می‌شود، در نزدیکی شهر، با دستگاه‌ها و روش‌های گوناگونی، فشار گاز کم می‌شود تا به لوله‌های گاز شهری منتقل شود. معمولاً از لوله‌های گازی برای انتقال گاز پُرفشار و از لوله‌های پُلی‌اتیلن برای انتقال گاز با فشار کمتر استفاده می‌شود.

  • قطر لوله گازی:

قطر مورد نیاز، یکی دیگر از مؤلفه‌های موثر در انتخاب لوله است. اگر توجه کرده باشید، در تأسیسات و شبکه‌های گازرسانی شهری، لوله‌های گازی وتست، عموماً یک قطر مشابه دارند؛ در حالی ‌که در پالایشگاه‌ها یا کارخانه‌جات، لوله‌های گازی وتست با قطرهای بزرگتر، بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرند.


  اتصالات لوله‌های گازی و تست چیست و شامل چه مواردی می‌شود؟  

  • انواع درپوش (pipe cap)
  • تبدیل برای کاهنده‌های غیر هم‌مرکز (Eccentric Reducer)
  • تبدیل برای کاهنده‌های هم‌مرکز (Concentric Reducer)
  • سه‌راهی هم‌سایز یا هم‌اندازه (Equal Tee).
  • سه‌راهی کاهش‌دهنده یا کاهنده ( Reducing Tee )
  • زانویی با زاویه‌ی 45درجه
  • زانویی با زاویه‌ی 90درجه (LR)
  • زانویی با زاویه‌ی 90درجه؛ مدل SR
  • زانویی با زاویه‌ی 180درجه (LR) 


  انواع لوله‌کشی گاز ساختمان  

لوله گازی خانگی و ساختمان  های تجاری به دو صورت روکار و توکار انجام می‌شود. برای ورود گاز به ساختمان، لوله‌کشی به‌صورت روکار و داخل ساختمان به‌صورت توکار انجام می شود. البته در برخی از ساختمان‌ ها با نظر مهندس طراح و ناظر می‌ توان از لوله‌کشی روکار درون ساختمان نیز استفاده کرد. برای نمونه ساختمان‌های قدیمی که نیاز به نوسازی لوله‌کشی گاز دارند یا ساختمان هایی که پیش از گازکشی شهرها ساخته شده اند به صورت روکار لوله کشی می شوند. سرعت اجرای لوله‌کشی روکار بسیار بالاست و در مواقع نیاز به‌سرعت به آن دسترسی می‌توان داشت.  

  تاریخچه لوله گازی  و تست

تاریخچه ساخت لوله های گازی و تست  که برای انتقال گاز مناسب هستند اولین لوله های مسی ثبت شده توسط مصریان در 4500 سال پیش که یک سیستم زهکشی مسی پیچیده بوده و تا لوله هایی زمانی که رومی ها از قنات ها برای انتقال آب شیرین از چشمه های کوهستانی و نگهداری آب آشامیدنی تازه و فاقد آلودگی ناشی از زباله های انسانی استفاده می کردند. از قرن 17 و 18 میلادی بود که دانش استفاده از لوله کشی در جهان مورد توجه قرار گرفت و بعد از آن فناوری ساخت خطوط لوله های فولادی گسترش پیدا کرد.

با این حال انتقال گاز تفاوت هایی با انتقال آب داشت و محققان مواردی مانند فشار کار،, دمای گاز،, اتصالات لوله کشی و کیفیت جوش لوله ها را چالش برانگیز می دانستند. استانداردهایی برای ساخت خطوط لوله های گازی امروزی پدید آمد که چنین چالش هایی را از بین بردند.


  نکات مهم در خرید لوله گازی  و تست  

حالا که می دانید لوله گازی  و تست چیست بهتر است با نکات مهمی که در زمان خرید این نوع لوله ها باید به آنها توجه داشته باشید آشنا شوید:

  • نکاتی که زمان خرید لوله های گازی  و تست توکار باید به آنها توجه داشته باشید : در زمان خرید این نوع لوله باید به متنی که با رنگ سفید بر روی بدنه لوله نوشته شده است توجه کنید. این متن شامل اندازه و ضخامت لوله ها است.
  • نکاتی که زمان خرید لوله های گازی  و تست روکار باید به آنها توجه داشته باشید : بر روی بدنه این لوله ها هم نام کارخانه تولید کننده و سایر مشخصات لوله با رنگ سفید  نوشته شده است که در زمان خرید باید آنها را بررسی کنید.

جهت مشاهده بیشتر به لوله گازی مراجعه فرمایید.


  مشکلات استفاده از لوله های گاز و تست  

گفتیم که لوله های گازی و تست کاربرد گسترده ای در توزیع و انتقال گاز دارند، اما با این حال دارای یکسری مشکلاتی پس از نصب نیز می باشند. از جمله این مشکلات عبارتند از:
– نشت و زنگ زدگی لوله ها
– لوله های پوسیده و بی کیفیت
– آسیب دیدن لوله ها هنگام نصب
– از بین رفتن دریچه های خاموش
– اشتباه در نصب لوله ها گازی


  کابرد لوله های گازی و تست  

همانطور که پیش از این اشاره کردیم، این لوله ها وظیفه انتقال گاز به دیگر ایستگاه های مشابه یا انتقال به مصرف کننده را بر عهده دارند. از لوله های گاز در ساختمان های مسکونی، سوله های صنعتی، نیروگاه ها، پالایشگاه ها، پتروشیمی و  بهره گیری می شود. همچنین در لوله کشی سیستم های هوای فشرده نیز کاربرد دارند.


برای مشاهده قیمت کلیک کنید